Proste, ale smaczne danie, które występuje w wielu odmianach. Dzisiaj na kolację przygotowałam zapiekankę ziemniaczano-warzywną w sosie jogurtowym. Dzisiaj trochę kiepska jakość zdjęć, ale tylko dlatego, że robiłam je telefonem.
Składniki na zapiekankę:
6 ziemniaków
3 duże pieczarki
1 duża cebula
ząbek czosnku
1 papryka czerwona
1 puszka zielonego groszku
1 kulka sera mozzarella
olej do smażenia
sól
pieprz
Zapiekanka wykonanie:
Obrane i umyte ziemniaki gotować na pół twardo w osolonej wodzie - około 10 minut. Odcedzić i wystudzić.
Cebulę pokroić w półplastry, czosnek w plastry i podsmażyć na patelni z dodatkiem oleju. Gdy cebula zeszkli się dodać pokrojone pieczarki i paprykę. Całość podsmażyć z dodatkiem soli i pieprzu.
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Wyłożyć pierwszą warstwę ziemniaków pokrojonych w plastry. Następnie połowę usmażonych warzyw i pół małej puszki groszku konserwowego. Znowu warstwę ziemniaków, warzyw i ziemniaków. Na wierzch poukładać pokrojoną w plastry mozzarellę.
Wierzch zapiekanki polać sosem jogurtowym:
1 duży jogurt grecki
1 jajko
sól
pieprz
zioła prowansalskie
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 45 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz