niedziela, 1 października 2017

Zapiekanka ziemniaczana


Proste, ale smaczne danie, które występuje w wielu odmianach. Dzisiaj na kolację przygotowałam zapiekankę ziemniaczano-warzywną w sosie jogurtowym. Dzisiaj trochę kiepska jakość zdjęć, ale tylko dlatego, że robiłam je telefonem.

Składniki na zapiekankę:
6 ziemniaków
3 duże pieczarki
1 duża cebula
ząbek czosnku
1 papryka czerwona
1 puszka zielonego groszku
1 kulka sera mozzarella
olej do smażenia
sól
pieprz

 Zapiekanka wykonanie:
Obrane i umyte ziemniaki gotować na pół twardo w osolonej wodzie - około 10 minut. Odcedzić i wystudzić.


Cebulę pokroić w półplastry, czosnek w plastry i podsmażyć na patelni z dodatkiem oleju. Gdy cebula zeszkli się dodać pokrojone pieczarki i paprykę. Całość podsmażyć z dodatkiem soli i pieprzu. 


Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Wyłożyć pierwszą warstwę ziemniaków pokrojonych w plastry. Następnie połowę usmażonych warzyw i pół małej puszki groszku konserwowego. Znowu warstwę ziemniaków, warzyw i ziemniaków. Na wierzch poukładać pokrojoną w plastry mozzarellę.


Wierzch zapiekanki polać sosem jogurtowym: 
1 duży jogurt grecki
1 jajko
sól
pieprz
zioła prowansalskie
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.


Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 45 minut. 


Smacznego!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...