piątek, 22 września 2017

Biszkopt z masą bananową i galaretką


Jedno z ulubionych ciast moich dzieci upieczone z okazji imienin synka. Niezbyt pracochłonne, ale za to czasochłonne ze względu na czas tężenia galaretek. 

Składniki na biszkopt:
6 jajek
230 g mąki pszennej
230 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt wykonanie:
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić, następnie do piany z białek dodawać powoli cukier i dalej ubijać. Do ubitej piany dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać. Na koniec przesiać mąkę z proszkiem i dodawać stopniowo do masy. Masę wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej manną lub bułką tartą formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza około 20-30 minut.

Składniki na masę:
25 dag masła
1 kg bananów
1 galaretka cytrynowa
1 galaretka agrestowa

Masa wykonanie:
Odłożyć 1 duży lub 2 małe banany do dekoracji. Pozostałe rozgnieść lub zmiksować. Utrzeć masło, stopniowo dodawać rozdrobnione banany. Do masy wlać tężejącą galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 400 ml wody. Powstałą masę wyłożyć na upieczony i wystudzony biszkopt. Odstawić do lodówki do zgęstnienia. Galaretkę agrestową rozpuścić w 400 ml wody. Wierzch masy udekorować pokrojonymi w plastry banany i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki. 
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...