środa, 22 czerwca 2016

Indyjskie podpłomyki


Kolejny przepis z wykorzystaniem thermomixa. Ciasto można również zagnieść ręcznie, ale wiadomo, że wtedy cały proces potrwa zdecydowanie dłużej. Przepis znalazłam w przepisowni — jest to strona, przeznaczona dla posiadaczy thermomixa.

Składniki:
500 g mąki pszennej
240 g wody
60 g oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki soli

Wykonanie:
Wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego, wyrobić 1 min 30 s./interwał. Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć i odstawić na 10 min. Podzielić ciasto na 16 równych części — 50 g każda. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować każdą kulkę na cienki, okrągły placek. Usmażyć placki z obu stron bez dodatku tłuszczu na patelni z nieprzywierającą powłoką. Płaską łyżką cedzakową wygładzać powstające pęcherzyki powietrza. 

Smacznego!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...